Ventilatie

Komfovent & Sanutal

Oplossingen voor woning ventilatie type D

  • Een continue luchtverversing voorkomt vochtproblemen, schimmelvorming en aantasting van het gebouw
  • De geïntegreerde warmtewisselaar zorgt voor verse lucht die praktisch op kamer temperatuur wordt ingeblazen
  • Ruimtebesparende en fluisterstille ventilatie unit
  • Zeer laag verbruik waardoor onze toestellen EPB vriendelijk zijn
  • Eenvoudig te bedienen via een smartphone applicatie of 4 standenschakelaar

Wat is een ventilatiesysteem

Van natuurlijke naar mechanische ventilatie

In de woningen van onze ouders en grootouders was er van een ventilatiesysteem helemaal geen sprake. Of toch? Verluchten verliep op een ‘natuurlijke’ manier. Ramen en deuren werden opengezet en de lucht kon vrij circuleren via spleten en kieren. De huizen waren nu eenmaal nauwelijks geïsoleerd. Voor de verluchting van de badkamer of andere (vochtige) ruimtes was dat beslist geen ideale situatie. Gelukkig is daar de laatste jaren veel verandering in gekomen.

Door de strengere energieregels die de overheid oplegt, worden woningen vandaag beter geïsoleerd dan ooit. Luchtdicht bouwen wordt vanaf 2021 zelfs de norm. Mechanisch ventileren is hierdoor onoverkomelijk. In nieuwe gebouwen en grondige renovaties is het standaard praktijk geworden. Maar welk ventilatiesysteem is nu het meest aangewezen om het E-peil van de woning gevoelig te verlagen (en energie te besparen)?

De evolutie naar luchtdicht bouwen geeft ventilatiesysteem D een streepje voor. Want terwijl bij ventilatiesysteem C de verse lucht nog op natuurlijke wijze wordt aangevoerd via ventilatieroosters in het raam of de muur, en mechanisch afgevoerd wordt met behulp van een ventilatiebox, verloopt bij systeem D het hele ventilatieproces volledig gecontroleerd en mechanisch. Het werkt daarmee een stuk energie-efficiënter en houdt het binnenklimaat perfect in balans.

Ventilatie type C

Wat is een ventilatiesysteem C?

Via zelfregelende raamventilatieroosters vindt verse buitenlucht vlot zijn weg naar binnen. Vervuilde binnenlucht wordt tegelijk mechanisch afgezogen.

Renson voegt bovendien een vraaggestuurde werking toe en zo krijg je een ventilatiesysteem C+. Het monitort de luchtkwaliteit in de diverse ruimtes en verhoogt het debiet waar dat nodig is. Energiezuinig en doeltreffend.

Ventilatiesysteem C+

Hoe werkt een ventilatiesysteem C+?

Een C+ ventilatiesysteem werkt vraaggestuurd. Sensoren meten de luchtkwaliteit aan de hand van enkele relevante parameters. Gaan deze waardes in het rood, dan grijpt je ventilatiesysteem vanzelf in. De ventilator voert dan meer vervuilde binnenlucht af, die via de raamroosters vervangen wordt door verse buitenlucht.

Is de luchtkwaliteit opnieuw voldoende, dan schakelt de ventilatie volautomatisch terug naar zijn basisdebiet. Zo ventileer je altijd voldoende, maar nooit teveel.

HEALTHBOX® 3.0

Slimme ventilatie op maat van jouw leefpatroon

Healthbox 3.0 is het hart van het ventilatiesysteem C van Renson. Verse lucht komt via droge ruimtes de woning binnen, door raamventilatie. De slimme Healthbox 3.0 voert de vervuilde binnenlucht dan weer af in de natte ruimtes.

De debieten worden volautomatisch geregeld, op maat van de actuele luchtkwaliteit, gemeten via diverse ingebouwde sensoren.
Neem je bijvoorbeeld een douche, dan detecteert de vochtsensor dat en wordt de badkamer meteen meer geventileerd.

neem vrijblijvend contact met ons op